Wat is het EPC attest en hoe kan je de EPC waarde verbeteren?

Wat is het EPC certificaat en hoe de EPC waarde verbeteren?Het EPC, of EnergiePrestatieCertificaat, is een document dat verplicht is bij de verkoop of verhuur van een woning. Dit document geeft de energiezuinigheid van een woning aan en biedt voor kopers of huurders een goed hulpmiddel om woningen te vergelijken.

Het EPC is sinds 1/11/2008 verplicht bij het te koop stellen van een woning en sinds 1/1/2009 bij het verhuren van een woning. Als eigenaar doe je er dan ook goed aan om een zo goed mogelijke score te behalen op je EPC. Wij bekijken alvast hoe je een betere EPC-score kan bekomen.

Een betere EPC waarde? 5 tips voor je EnergiePrestatieCertificaat

Ieder ECP attest heeft een bepaalde score of EPC waarde. Des te beter de waarde op je EPC attest, des te aantrekkelijker je woning is voor potentiële kopers of huurders. Een goede EPC waarde – een waarde die binnen de groene zone valt – vertelt hen immers dat het huis onder andere goed geïsoleerd is en het zuinig is op vlak van energieverbruik.

De energiekosten zullen dus een stuk lager liggen dan bij een woning met een hoge EPC waarde en dan is de keuze uiteraard snel gemaakt. Maar wat kan je nu zelf doen om een betere EPC waarde te behalen en zo je huis makkelijker verkocht of verhuurd te krijgen?

Een betere EPC waarde dankzij raamisolatie

Het isoleren van je ramen zorgt sowieso voor een daling van de EPC waarde. Veel oude huizen en appartement hebben nog enkel glas met frames die weinig of geen isolatie bieden. Uit onderzoek blijkt dat – afhankelijk van het type woning – het overschakelen van enkel naar dubbel glas zou zorgen voor een daling van tussen de 4 en 24%. Ook driedubbel glas is een goede keuze hoewel daar de investering een stuk groter is wat ook de terugverdientijd (veel) langer maakt.

Deuren isoleren

Ook via je deuren gaat veel energie en warmte verloren. Niet alleen via het glas dat mogelijk verwerkt is in de deur maar ook via het profiel zelf. Tegenwoordig zijn er dan ook deuren op de markt die een hoge isolatiewaarde bieden en zo het energie- en warmteverlies beperken.

Bent u dus van plan om een nieuwe deur te kopen? Let dan zeker op de U-waarde en Ug-waarde!

Dak isoleren

Warmte stijgt en wanneer uw dak niet of slecht geïsoleerd is, gaat ook via die weg heel wat warmte verloren. De EPC waarde van uw woning zal dan ook gevoelig hoger liggen wanneer er geen of slechte dakisolatie aanwezig is. Kies je ervoor om dakisolatie te plaatsen? Dan kan je de EPC waarde bijna halveren!

Alles is uiteraard afhankelijk van het type isolatie dat u plaatst. De meest gekozen optie is minerale wol met een dikte van 18 tot 20cm. Afhankelijk van het type woning zorgt dit voor een daling van 25 tot 50% van de EPC waarde.

Dakisolatie is – opnieuw afhankelijk van de situatie – één van de goedkopere doch meest efficiënte manieren om je EPC waarde te verlagen.

Van buitenmuren tot zonnepanelen

Uiteraard zijn er nog andere verliesposten die, eens aangepakt, ook voor een mooie verbetering van uw EPC waarde kunnen zorgen:

  • Isolatie van buitenmuren
  • Isolatie van de vloeren
  • Vervangen van de verouderde verwarmingsketel door een energiezuinig model
  • Het plaatsen van zonnepanelen en/of een zonneboiler

Het meeste resultaat behaal je uiteraard door verschillende verliesposten te combineren. Zo vormt de combinatie van dakisolatie en het vervangen van je ramen en deuren al een goede start!

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!