De ‘mama-papa-lening’: wat is dat precies?

papa-mama-leningWist je dat je in bepaalde gevallen kunt genieten van een belastingaftrek als je iemand geld uitleent voor renovatiewerken? Een woordje uitleg over deze renovatieovereenkomst met de wat gekke naam ‘mama-papa-lening’.

De mama-papa-lening: what’s in a name?

De mama-papa-lening is een voordeel voor wie geld leent voor renovatiewerken aan een pand dat geregistreerd is als leegstaand, verwaarloosd, onbewoonbaar of ongeschikt.

Het voordeel geldt voor een lening aan een familielid of kennis. Je hoeft dus niet letterlijk de mama of papa te zijn van de persoon aan wie je de som uitleent. De mama-papa-lening heeft haar naam gekregen omdat het in de regel de ouders zijn die hun kinderen geld voorschieten voor een renovatie.

De voorwaarden

Bij leningen tot 25.000 euro bedraagt de belastingvermindering voor de mama-papa-lening jaarlijks 2,5% van het geleende bedrag. Bij grotere leningen geldt het maximumtarief van 625 euro per jaar.

Als er afgesproken is om intresten te betalen op de lening, dan mogen die maximaal de referentierentevoet van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen bedragen.

De belastingaftrek van de mama-papa-lening is mogelijk zolang de lening loopt en de lener of leners de gerenoveerde woning als hoofdverblijfplaats gebruiken. De belangrijkste voorwaarde is namelijk dat de leners zelf voor minstens acht jaar in het pand gaan wonen. De lening mag maximaal dertig jaar lopen.

Voordelen voor de lener

De ontlener krijgt een belastingvermindering, maar ook voor de lener zijn er voordelen. Die krijgt namelijk een goedkope lening zonder verdere kosten.

Bij de aankoop van de te renoveren woning kan de lener bovendien een vermindering krijgen van 30.000 euro op heffingsgrondslag voor de registratierechten als hij binnen twee jaar na de aankoop de woning betrekt. Dit is het zogenaamde ‘renovatieabbatement’.

Het attest voor belastingvermindering aanvragen

Om te kunnen genieten van de belastingvermindering moet je de overeenkomst voor de mama-papa-lening opstellen aan de hand van een modelformulier van de Vlaamse overheid.

Vervolgens moet je dit aangetekend opsturen naar Wonen Vlaanderen om een registratienummer te krijgen:

Wonen Vlaanderen
Koning Albert II-laan 20 bus 7
1000 Brussel

Aan de hand van je registratienummer moet je Wonen Vlaanderen op de hoogte brengen van:

  • de start en beëindiging van de werken
  • de datum en het bedrag van elke kapitaalsopname
  • de datum van domiciliëring van de ontlener

Je ontvangt als ontlener het attest van belastingsvermindering voor 31 mei van het daaropvolgende aanslagjaar.

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!