Welke type beglazing moet je kiezen?

isolerende ramen - isolatie pvc ramenAls je nieuwe ramen installeert, heb je de keuze tussen verschillende soorten beglazing. Tegenwoordig is dubbel glas de norm, maar je kunt ook opteren voor hoogrendementsglas of voor driedubbel glas. We zetten enkele eigenschappen op een rijtje, zodat je het meest geschikte type beglazing voor jouw situatie kunt kiezen!

Lang, lang geleden …

Vroeger werden woningen doorgaans uitgerust met slecht isolerend enkel glas. Logischerwijze ging er dan ook heel wat warmte reddeloos verloren. Vandaag wordt bijna nieuwbouw en bij grondige renovaties op z’n minst dubbel glas gebruikt. Dat is al een hele verbetering in vergelijking met enkel glas, want het vermindert de energieverliezen met zo’n veertig procent. Maar het kan nog een stuk beter …

De verschillende types beglazing op een rijtje

Deze tabel toont je de U-waarde en de binnentemperatuur aan het glas bij een buitentemperatuur van -10 °C en een binnentemperatuur van 20 °C:

U-waarde Binnentemperatuur van het glas
Enkele beglazing 5,8 -1,8 °C
Dubbele beglazing 2,8 9,5 °C
Hoogrendementsglas 1,1 15,9 °C
Driedubbele beglazing 0,6 18 °C

De tabel laat duidelijk zien wat het effect van elk type beglazing op de binnentemperatuur is. Enkel glas valt af te raden, maar dubbel glas en zeker hoogrendementsglas en driedubbele beglazing zijn een verstandige investering.

Deze types glas hebben niet alleen een zeer goede thermische isolatie, ze isoleren ook tegen geluidsoverlast. Doordat de geluidsgolven door meerdere lagen glas en gas moeten dringen, worden ze sterk verzwakt. Binnen zul je dus weinig tot geen last hebben van het lawaai op straat of rond je huis!

Nog een voordeel van meerlagige beglazing is dat het je een optimaal comfort biedt. Aangezien je ramen quasi op kamertemperatuur zijn, zul je nooit meer last hebben van tocht in de buurt van je vensters.

Investeren in de toekomst

Welk type beglazing moet je nu kiezen? Driedubbel glas en hoogrendementsglas zijn natuurlijk duurder dan dubbel glas, maar ze zijn dan ook een investering in de toekomst. De energiewetgeving wordt namelijk almaar strenger en het zit er dik in dat dit type beglazing op termijn verplicht zal worden.

Door vandaag al te kiezen voor hoogrendementsglas of driedubbele beglazing, verminder je de kans dat je woning in de komende jaren in waarde zal dalen.

Wil je meer informatie over de verschillende types beglazing? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!