Ventilatieroosters in je ramen: de misvattingen ontkracht

Raamventilatie zorgt voor circulatie van verse lucht in je woning en garandeert zo een gezond en aangenaam klimaat in huis. Ventilatiesystemen B en C maken gebruik van ventilatieroosters in je ramen, die ofwel de afvoer of de toevoer van lucht regelen. Deze verluchtingsroosters zijn dus cruciaal voor je gezondheid en wooncomfort. Er doen heel wat misvattingen de ronde over raamventilatie. Net daarom is het belangrijk om de puntjes op de i te zetten.


raamventiolatie

Hoe werkt raamventilatie?

Je kunt je woning op verschillende manieren verluchten. Je ramen en deuren op gezette tijden opengooien werkt wel degelijk, maar is – zeker in de winter – een nogal drastische oplossing. Veel energie-efficiënter én aangenamer, is een mechanisch ventilatiesysteem. Een systeem C, bijvoorbeeld, zuigt de lucht in de natte ruimtes zoals keuken en badkamer mechanisch af door ventielen in je muren. De verse lucht in je woning wordt bijgevuld door ventilatieroosters in je ramen, doorgaans in droge ruimtes zoals de woonkamer en de slaapkamers.

Een typisch raamventilatierooster laat verse lucht binnen door een smalle opening, met een roostertje om lucht en niets anders dan lucht binnen te laten. Sommige ventilatieroosters beschikken over een pollenfilter. Er bestaan eveneens zelfregulerende roosters, die ervoor zorgen dat er bij hevige wind bijvoorbeeld nooit te veel koude lucht doorstroomt.

Misvattingen over ventilatieroosters

Over raamventilatie bestaan nogal wat misverstanden. Lees mee en ontdek wat ventilatieroosters wel en níét doen:

  • “Raamventilatie zorgt voor tocht in huis.” Als het debiet van je ventilatiesysteem goed is afgesteld, heb je maar zelden last van vervelende luchtstromen in je huis. Bovendien kun je kiezen voor zelfregulerende roosters die tocht voorkomen bij harde wind en guur weer.
  • “Door ventilatieroosters kan water binnensijpelen.” Ventilatieroosters zijn ontworpen om perfect waterdicht te zijn. Ook insecten geraken niet binnen door een raamrooster.
  • “Een ventilatiesysteem is slecht voor de isolatiewaarde van je woning.” Het tegendeel is waar. Isolatie en ventilatie gaan altijd hand in hand. Een goed geïsoleerde woning heeft nood aan een efficiënt ventilatiesysteem, dat lucht aan- en afvoert zonder de isolatiewaarde aan te tasten.
  • “Door de ventilatieroosters heb je meer last van omgevingslawaai.” Dat valt best mee! Woon je in een lawaaierige omgeving, dan kun je verluchtingsroosters met een ingebouwde geluiddemper.
  • “Roosters verpesten het uitzicht van je ramen.” Er zijn zowel zichtbare als onzichtbare roosters verkrijgbaar. De zichtbare roosters zijn subtiel geïntegreerd in het raamprofiel, terwijl onzichtbare roosters zich achter de slag.

ventilatieroosters

Kiezen voor isolerende ramen mét ventilatieroosters

Tenzij je kiest voor een ventilatiesysteem D (dat volledig mechanisch werkt), zijn ventilatieroosters onmisbaar in huis. Net als isolatie, uiteraard! Zorg altijd voor een goeie isolatie in combinatie met je ventilatiesysteem; zo beperk je het warmteverlies. PVC-ramen scoren erg hoog op het gebied van energie-efficiëntie. Zijn je ramen aan vervanging toe en ben je op zoek naar een kwalitatieve oplossing? Bekijk dan zeker de mogelijkheden van PVC-ramen! Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

 

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!