Hoe voorkom je thermische glasbreuk?

Thermische glasbreuk: hoe te vermijden?Scherven brengen geluk, juist? Als glas breekt, is dat in 9 van de 10 gevallen het gevolg van een ongelukje: je zoon pegelt zijn voetbal dwars door je venster of het open raam waait keihard dicht wanneer je de deur opentrekt. Thermische glasbreuk treedt op als gevolg van een temperatuurverschil in het oppervlak van het glas en is herkenbaar aan de vorm: één breuklijn vanaf de rand van het glas die zich opsplitst in grillige patronen.

Als er aan het glasoppervlak temperatuurverschillen ontstaan van meer dan 30 graden Celcius wordt de spanning zo groot in het glas dat de ruit breekt. Dergelijke thermische breuken komen dankzij de moderne technieken van vandaag gelukkig nog maar zelden voor.

Hoe ontstaat thermische glasbreuk?

Vroeger kon thermische glasbreuk optreden bij slagschaduw: door de stand van de zon wordt een deel van het glas héél warm, terwijl de schaduwzone koud blijft. De spanning loopt op een gegeven moment zo hoog op dat het glas barst. Met de huidige glasblaastechnieken (van bijvoorbeeld gehard en zonwerend glas) komt thermische glasbreuk aan de buitenzijde bijna niet meer voor.

Thermische glasbreuk langs binnen is véél frequenter. Dat is meestal het gevolg van een airco of radiator die te dicht bij het raam worden geplaatst. Ook grote meubelen, zoals kasten en fauteuils, schuif je beter niet tegen het raam. Het is overigens een misverstand dat het glas breekt op de plaats waar het temperatuurverschil het grootst was. Het glas breekt gewoon op de zwakste plek – en dat is aan de rand. Omdat thermische glasbreuk niet het gevolg is van een productiefout valt die ook niet onder de garantie.

Hoe thermische breuk te voorkomen?

  • Hang jaloezieën, lamellen of overgordijnen op enkele centimeter van het glas
  • Zet verwarmingselementen of airco’s niet te dicht bij het raam
  • Beschilder of beplak de beglazing niet met affiches of folie
  • Plaats geen grote voorwerpen aan de binnenkant, net achter het glas.

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!