Het belang van ventilatieroosters en verluchting

Verluchting en ventilatieroostersVerluchting is ontzettend belangrijk in moderne woningen. Jammer genoeg wordt er zelden voldoende aandacht aan besteed. Nochtans heeft de aan- en afvoer van lucht een grote impact op ons levenscomfort. Ventilatieroosters en een adequaat verluchtingssysteem zijn onontbeerlijk.

Ventilatie en verluchting voor comfort en gezondheid

Moderne woningen zijn tegenwoordig sterk geïsoleerde forten waar geen zuchtje wind nog doorheen komt. Dat is goed, want op die manier bespaar je heel wat kostbare energie! Toch is de aan- en afvoer van lucht in woningen cruciaal, zowel voor het comfort als je gezondheid. Om comfortabel en gezond te leven heeft een mens 20 kubieke meter verse lucht per uur nodig. Moderne woningen moeten dus voorzien worden van een verluchtingssysteem en voldoende ventilatieroosters. Op die manier wordt de kwaliteit van de lucht gegarandeerd.

Laat je woning ademen via ventilatieroosters en verluchting

Gelukkig bestaat er een verluchtingsnorm in Vlaanderen, de zogenaamde NBN D50-001. Die bepaalt dat elke nieuwe woning voorzien moet zijn van ventilatieroosters en verluchting, zowel in droge (woonkamer, hal) als natte ruimten (badkamer).

Er bestaan vier courante ventilatiesystemen.

Ventilatiesysteem A

Systeem A is een installatie waarbij geen mechanische hulp nodig is. De verluchting gebeurt op een natuurlijke wijze via ingebouwde ventilatieroosters in de ramen. Het grote nadeel van dit eenvoudige systeem is het grote temperatuurverlies in huis. Dit is dus allesbehalve een ecologische oplossing en wordt in moderne woningen dan ook niet meer gebruikt.

Ventilatiesysteem B

Dit systeem is vergelijkbaar met het vorige, met dat verschil dat de verse lucht mechanisch wordt aangevoerd en via een ventilator wordt verspreid. Dit systeem wordt vaak gebruikt in appartementen. De afvoer gebeurt op dezelfde manier als hierboven beschreven.

Ventilatiesysteem C

Met dit systeem wordt de lucht op een mechanische manier afgevoerd. De vochtige en vervuilde lucht van een badkamer of keuken wordt aangezogen via luchtkanalen en door een ventilator buiten verspreid. Bij het klassieke C-systeem gebeurt de luchtaanzuiging continu, het C+-systeem is zelfregulerend en ververst de lucht dus enkel wanneer dat nodig is.

Ventilatiesysteem D

Dit systeem is volledig op mechanische leest geschoeid. Zowel de aanvoer als de afvoer gebeurt via een motor en een ventilator. Leidingen doorheen de woning verdelen de lucht via ventilatieroosters in elke kamer zonder dat de twee luchtstromen elkaar kruisen. Dit systeem wordt algemeen gezien als het meest efficiënte én energievriendelijke. Nieuwe woningen maken er bijna altijd gebruik van.

Het spreekt voor zich dat ventilatiesysteem D de aangewezen keuze is voor elke nieuwbouw. In bestaande woningen is het echter niet altijd mogelijk om een volledige mechanische installatie te voorzien. Daar biedt systeem B of C een degelijke oplossing.

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!