Ventilatie: een must voor een gezond binnenklimaat

Door Juli 8, 2015Allerlei

Wist je dat de luchtkwaliteit binnenshuis vaak slechter is dan die van buiten? Omdat we onze woningen steeds beter isoleren, vindt vervuilde lucht maar moeilijk de weg naar buiten en stroomt verse lucht niet vlot naar binnen. Om schimmels, vochtproblemen en gezondheidsproblemen te voorkomen, is het dus noodzakelijk – en bij nieuwbouwwoningen zelfs verplicht – om de luchtcirculatie in je huis een handje toe te steken met een ventilatiesysteem.

4 verschillende ventilatiesystemen

Er bestaan verschillende ventilatiesystemen, die elk hun voor- en nadelen hebben.

Ventilatiesysteem A

Ventilatiesysteem A, of natuurlijke ventilatie, omvat niet meer dan je woning verluchten door ramen en deuren open te zetten. Het is algemeen aanbevolen om dat dagelijks te doen, maar op erg warme en koude dagen is natuurlijke ventilatie uiteraard niet zo vanzelfsprekend. Bovendien moet je 24 uur per dag ventileren om van een écht gezond binnenklimaat te kunnen genieten. En dat beseft de overheid ook. Daarom ben je bij nieuwbouwwoningen en grote renovatieprojecten sowieso verplicht om een ventilatiesysteem B, C of D te plaatsen.

Ventilatiesysteem B

Ventilatiesysteem B zuigt verse lucht aan door middel van ventilatoren en pompt die lucht vervolgens de woning in. Het aanzuigeffect dat op die manier ontstaat, zorgt ervoor dat vervuilde lucht langs afvoerbuizen de weg naar buiten vindt. Jammer genoeg zijn de ventilatoren van dit systeem echte energievreters. Om die reden wordt ventilatiesysteem B nog maar weinig toegepast en kiezen de meeste mensen voor een ventilatiesysteem C of D.

Ventilatiesysteem C

Ventilatiesysteem C werkt met ventilatoren die vervuilde lucht uit vochtige ruimtes naar buiten stuwen via afvoerroosters. Verse lucht stroomt naar binnen via roosters boven de ramen van de woonkamer en de slaapkamer. Roosters in binnenmuren en onderaan binnendeuren zorgen voor luchtcirculatie.

Ventilatiesysteem D

Wil je liever geen roosters in ramen of muren? En wil je ook kunnen profiteren van warmterecuperatie? Dan is ventilatiesysteem D, of balansventilatie, voor jou de keuze bij uitstek. Dit type ventilatie is volledig mechanisch en werkt met ventielen. Bovendien is het bijzonder energiezuinig.