Hoeveel kosten ramen? Hiermee moet je rekening houden

Elke keuze die je maakt in je woning, is een afweging tussen prijs en kwaliteit. Dat geldt ook voor je ramen. Lees daarom dit artikel vóór je je ramen kiest en ontdek welke factoren bepalend zijn voor de kostprijs van ramen. Zo kies je voor ramen van de beste kwaliteit tegen de beste prijs.

Kwaliteit, isolatiewaarde en duurzaamheid

Degelijke ramen van hoge kwaliteit kosten wel wat. Goede ramen dragen bij aan de thermische en akoestische isolatie van je woning, wat de laatste jaren almaar belangrijker is geworden voor de energiezuinigheid van je woning. De kwaliteit van de beglazing speelt daarin ook een rol. Er bestaat enkel en dubbel glas, maar ook drievoudig glas en hoogrendementsglas. Duurzaamheid – hoe lang gaan je ramen mee? – heeft eveneens een impact op het prijskaartje.

Dat betekent niet dat de duurste ramen per definitie de beste zijn! Maar durf je wel af te vragen waarom je voor bepaalde ramen zo veel of net zo weinig betaald. Minderwaardig schrijnwerk en een povere beglazing breken je achteraf zuur op. Kwaliteit leveren kost geld, géén kwaliteit leveren kost kapitalen.

Materiaal, formaat en type raam

hoeveel kosten ramen

De drie meest voorkomende materialen in raamprofielen zijn hout, aluminium en PVC. Afhankelijk van de samenstelling en afwerkingsgraad kan de prijs van elk van deze materialen sterk variëren. Wie producten van de beste kwaliteit binnen iedere groep vergelijkt, merkt dat aluminium het duurst is, gevolgd door hout. PVC-ramen bieden wellicht de beste prijs-kwaliteitverhouding. Ze zijn bovendien verkrijgbaar in een groot kleurenpallet dat ook metaalkleuren en houtlook omvat.

Verder wordt de kostprijs van je ramen vooral bepaald door het formaat en type. Grote ramen zijn duurder dan kleine raamopeningen. Een vast raam is dan weer goedkoper dan een schuifraam of draai-kiepraam.

Is de plaatsing inbegrepen?

Je hebt prijzen opgevraagd bij een of meerdere bedrijven? Controleer dan of er bijkomende kosten zijn opgenomen in de kostenraming. En is de plaatsing inbegrepen? Sommige verdelers rekenen meerkosten aan voor de plaatsing zelf.

Wie bouwt of verbouwt, weet het wel: je kunt je keuzes maar beter goed afwegen voor je een beslissing maakt over je ventilatie, je vloerbekleding, je keukenapparatuur of je ramen. Ga niet direct af op de goedkoopste optie, maar kies altijd voor duurzaamheid en de beste prijs-kwaliteitverhouding.

 

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!