Wetgeving rond ventilatie: wat is verplicht?

wetgeving ventilatie Iedereen zal wel beseffen dat een goede ventilatie in je woning belangrijk is voor je eigen gezondheid en die van je huisgenoten. Bovendien verklein je door te ventileren de kans op CO-vergifting, schimmel en condensatieproblemen. In Vlaanderen is er specifieke wetgeving die voorschrijft welke minimale ventilatie je bij een nieuwbouw- of verbouwingsproject moet voorzien. Even de zaken op een rijtje.

Wanneer moet je minimale ventilatie voorzien?

Heb je een nieuwbouw- of verbouwingsproject van een woongebouw op stapel staan, dan zijn er altijd minimale ventilatienormen waar je rekening mee moet houden:

  • Alle droge ruimtes waar je ramen vervangt of toevoegt moeten een minimale toevoeropening hebben.
  • Bij nieuwbouw, grote uitbreidingen of ingrijpende energetische renovaties moet je daarenboven een volledig ventilatiesysteem

De noodzakelijke debieten volgens de wetgeving

De wet schrijft voor dat een woongebouw ventilatievoorzieningen moet hebben die de nodige debieten kunnen garanderen. Welk debiet precies verplicht is, hangt af van de functie van de ruimte. Op de website van het departement Energie van de Vlaamse Overheid vind je een pdf-document met het overzicht van deze regels.

Praktisch: het vereiste debiet per kamer mag je altijd verdelen over meerdere openingen.

Verplicht aan te stellen: een ventilatieverslaggever

Vanaf dit jaar moet je als aangifteplichtige ook twee nieuwe documenten laten opmaken: een ventilatievoorwerp en een ventilatieprestatieverslag.

Daarvoor moet je een zogenaamse ventilatieverslaggever aanstellen. Dat kan dezelfde persoon zijn die ook je EPB-berekening uitvoert (energieprestatie en binnenklimaatnorm), maar het mag net zo goed iemand anders zijn.

Het ventilatievoorontwerp laat je voor de start van de werkzaamheden opmaken om zo tijdig aan te geven welk ventilatiesysteem je zal gebruiken. Het ventilatieprestatieverslag maakt na de uitvoering van de werken de balans op van de kwaliteit van het systeem en de behaalde prestaties.

Meer gedetailleerde informatie over de wetgeving rond ventilatie vind je op de energiewebsite van de Vlaamse Overheid.

 

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!